شاید یکی از مهمترین دلایلی که افراد سیستم پکیج را به شوفاژ ترجیح میدهند، مصرف سوخت کمتر و مقرون بهصرفهتر بودن آن میباشد. به خصوص در آپارتمانهاو خانههای قدیمی و کوچک راهاندازی موتورخانه صرفه اقتصادی برای ساکنین نخواهد داشت. ما در این مقاله قصد داریم مزیتهای پکیج نسبت به شوفاژ را بررسی کنیم و مراحل تبدیل شوفاژ به آنرا بیان کنیم. با ما همراه باشید.
شوفاژ چیست و نحوه عملکرد آن چگونه است؟
شوفاژ یک سیستم حرارتی مرکزی میباشد. برای ساختمانهایی که مجهز به سیستم شوفاز هستند راهاندازی یک مکان با نام موتورخانه الزامی است. پس محیط زیادی را اشغال میکند. در موتورخانه دستگاههایی مانند: پمپ، مشعل، دیگ و … وجود دارد.
حرارت موجود به وسیلهی آب انتقال مییابد. پمپ آب گرم شده را در موتورخانه را توسط لوله به داخل اتاقها و دستگاه رادیاتورهای موجود هدایت میکند. پس از انتقال گرما توسط رادیاتور به محیط، دمای آب موجود در رادیاتور کاهش مییابد.
این آب توسط لولهی برگشتی مجدد برای تکرار عملیات و جذب گرما به داخل دیگ موجود در موتور خانه بازگردانده میشود. این چرخه مدام در حال تکرار است. در قسمت پایینی رادیاتور یک شیر وجود دارد. با باز و بسته کردن شیر میتوانید تصمیم بگیرید آب داخل لوله رادیاتور به لوله برگشتی بازگزدد یا خیر.
همانطور که گفته شد استفاده از سیستم شوفاز و موتورخانه در ساختمانهای کوچک مقرون بصرفه نیست؛ اما در ساختمانهای بزرگ که سیستم موتورخانه مدرن دارند و با استفاده از تجهیزات مخصوص موجب کاهش مصرف سوخت میشوند، انتخابی شایسته است.

شوفاژ
پکیج چیست؟
پکیجها نیز نوعی سیستم گرمایشی ساختمانها محسوب میشوند. این سیستم مدرنتر از شوفاژ میباشد و در خیلی از مواردجایگزین آن میباشد. ظاهر پکیج شبیه به آبگرمکن است. در واقع وظایف آبگرمکن و موتورخانه را با هم انجام میدهد و با مجهز کردن ساختمانها به سیستم پکیج، دستگاههای آبگرمکن و شوفاژ حذف میشوند. همچنین دیگر نیاز به محیطی مانند موتورخانه هم نیست، پس مساحت کمتری اشغال میکند. همچنین نصب آن نیز آسان است.
سوخت مورد استفاده پکیج چیست؟
پکیج هم مانند سایر سیستمهای گرمایشی منبع سوخت دارد. منبع سوخت آن برق و گاز است. با اینکه از دو منبع استفاده میکن؛ اما در مقایسه میزان کارایی (آبگرمکن و موتورخانه) مصرف سوخت کمتری نسبت به سایر سیستمهای گرمایشی از جمله: بخاری، اسپیلت، شوفاز و… دارد.
انواع پکیج
- زمینی
- دیواری
پکیج زمینی
پکیج زمینی دارای مخزنی جداگانه است که آب درون آن مخزن حرارت میبیند و گرم میشود. زمانی که آب درون مخزن استفاده میشود مجدد مخزن پر از آب میشود. پکیجهای زمینی در دونوع گازوئیلسوز و دوگانهسوز تولید میشوند. این نوع معمولاً در ساختمانهای بزرگ و قدیمی و دارای حیاط استفاده میشوند.همچنین میتوان آنرا در انبار یا موتورخانه یا حتی بیرون از ساختمان نیز نصب کرد.

پکیج زمینی
پکیج دیواری
پکیجهای دیواری مخزن آب بصورت جداگانه ندارند و در دو نوع گازسوز و برقی تولید میشوند. این نوع معمولاً در واحدهایی با مساحت کم استفاده میشود. میتوان این نوع را در کابینتها، بالکن یا تراس نصب کرد.

پکیج دیواری
مقایسه پکیج با شوفاژ
- میزان مصرف سوخت و انرژی کمتری دارد.
- از نظر عملکردی حرارت بیشتری را ایجاد میکند.
- برای هر واحد از ساختمان بصورت جداگانه عمل میکند و گرمایش آن مکان را تامین میکند.
- نصب آسانتر با هزینهی کمتر
- هزینه مراقبت و سرویس کردن آن کمتر از موتورخانه و شوفاژ است. (بهتر است هر سال یا هر یک سال و نیم یکبار سرویس شود)
- احتیاجی به لوله کشی در ساختمان نیست
- عدم نیاز به موتورخانه
مزایای استفاده از پکیج
- صرفهجویی در فضا
- مصرف سوخت کمتر
- ایمنی بیشتر نسبت به شوفاز
- امکان جداسازی انشعابات برای هر واحد از ساختمان بصورت جداگانه
- هر واحد بصورت فردی و کاملاً کنترل شده میتواند بر میزان مصرف خود نظارت داشته باشد
- امکان نصب آسان حتی برای ساختمانهای بدون دودکش
- حذف هزینههای تعمیر موتورخانه
مراحل تبدیل شوفاژ به پکیج
با توجه به موارد گفته شده از مزایای پکیج و بالاتر بودن میزان مصرف سوخت در موتورخانهها و هزینههایی که در پی دارد، مخصوصاً در فصل سرد زمستان، شما میتوانید بصورت جداگانه از کل ساختمان، برای واحد خود اقدام به نصب آن کنید. در ادامعه مراحل این تبدیل را بررسی میکنیم.
- انتخاب و خرید پکیج مناسب برای ساختمان
- انتخاب محل قرارگیری
- عدم نیاز به سیستم لولهکشی موتورخانه و ایجاد لولهکشی جدید
- اتصال آن به شوفاژها بوسیله لوله کشیهای جدید
نکات فنی هنگام انتخاب پکیج چیست؟
- قبل از انتخاب نوع پکیج (دیواری یا زمینی)، ابتدا به اندازه و متراژ ساختمان توجه میکنیم. سپس میزان و ظرفیت آبی که ساختمان میتواند تامین کند را بررسی میکنیم و پکیج با ظرفیت مورد نظر را انتخاب میکنیم. حداقل متراژ مد نظر جهت استفاده از پکیج 64 متر میباشد.
- برای ساختمانهای بالای 120 متر از پکیجهایی که دارای دو مبدل هستند، استفاده میشود.
- قبل از نصب، توجه کنید نوع جایگیری دودکش در ساختمان بصورت افقی است یا عمودی و مطمئن شوید که میزان هوای کافی برای احتراق وجود دارد.
- اگر میخواهید آنرا در محیط خارج از ساختمان نصب کنید، بهتر است پکیجهای فندار را انتخاب کنید تا هوای با کیفیت جهت احتراق در اختیار دستگاه قرار گیرد.
انتخاب پکیج مناسب
پکیج مورد نظر را باید با توجه به متراژ ملک و بررسی شرایطی که ملک میتواند تامین کند، انتخاب کرد. برای بدست آوردن ظرفیت آن میتوانید از فرمول زیر استفاده کنید.
در ساختمانهای مسکونی: مساحت ملک * 150 کیلو کالری
در ساختمانهای اداری: مساحت ملک * 100 کیلو کالری
نکات ایمنی در نگهداری از پکیج
- در محیطهای اشتعالزا مانند بالای گاز نصب نکنید.
- در مکانی دور از دسترس کودکان نصب شود.
- اگر پکیج خود را در محیطهای باز مانند: تراس یا بالکن نصب میکنید، مطمئن شوید که همیشه روشن است. مخصوصاً در فصول سرد سال، خاموشی دستکاه موجب یخزدگی آن میشود و احتیاج به سرویس پیدا میکند.
- لولههای گاز و دودکش را هر چند وقت یکبار از لحاظ ایمنی برسی کنید.
- برای جلوگیری از تشکیل رسوب در دستگاه از فیلتر پلی فسفات استفاده کنید، هر چند وقت یکبار میتوانید این فیلتر را تعویض کنید.
- اگر همزمان از چند وسیله گرمایشی مانند: اسپیلت، پکیج و رادیاتور و… استفاده میکنید، حتماً به میزان فشار آب دقت کافی را داشته باشید و از تامین آن برای تمامی دستگاهها مطمئن شوید.
- جهت نظافت دستگاه آنرا از برق بکشید. هنگامی که دستتان خیس است به آن ّدست نزنید چون دچار برقگرفتگی میشوید
هزینه تبدیل موتورخانه به پکیج
هزینههای انجام این فرآیند به پارامترهای متعددی از جمله: برند کار، مسیر لولهکشی، انتخاب مصالح، متراژ و… بستگی دارد. برای دریافت قیمت میتوانید از طریق کارشناسان مجموعه رابین هوم بصورت رایگان مشاوره شوید. رابین هوم با چندین سال سابقهی درخشان در حوزهی بازسازی و خدمات نوسازی در خدمت شما عزیزان است.