نورپردازی

حسی که در طراحی داخلی در درجه اول به مخاطب منتقل می‌شود مهم‌ترین تأثیر یک طراحی موفق است. نورپردازی ساختمان در فضای داخلی و همچنین در نمای ساختمان‌ها و محوطه، نسبت به نوع کاربریشان باعث افزایش زیبایی بصری و جذابیت دیداری طراحی و اجرا خواهد شد. نورپردازی به عنوان یکی از بخش‌های جدایی‌ناپذیر معماری در واقع، تعیین‌کننده‌ی زیبایی و کاربردی بودن محیط طراحی شده توسط معمار است.

بنابراین، به برنامه‌ریزی با دقت و مهارت‌های بسیار بالایی نیاز دارد چون یک فضا با نور تعریف می‌شود. تعیین میزان نوری که هر اتاق و فضا نیاز دارد، بسته به فعالیت‌هایی است که قرار است در آن محل صورت بگیرد.

نورپردازی ساختمان چه در بخش داخلی و چه در نمای ساختمان از مواردی است که توجه به آن تأثیر بسیار زیادی بر طراحی و اجرا دارد. غیر از نورپردازی نما و نورپردازی داخلی در بخش محوطه ساختمان هم نورپردازی مؤثر است و باعث جذابیت بیشتر فضای سبز در ساختمان می‌شود.

آیا قصد نورپردازی منزلتان را دارید؟


درخواست مشاوره

انواع نورپردازی ساختمان

همانطور که گفته شد نورپردازی یکی از عوامل تاثیرگذار در زیبایی محیط است، از همین رو می2تواند یکی از اهرم‌های بسیار قدرتمند در زیبا نشان دادن طراحی هنگام اجرا باشد. نورپردازی  در ساختمان به دو صورت نورپردازی فضای داخلی ساختمان و نورپردازی فضای خارجی ساختمان انجام میشود. که در ادامه به توضیح هر کدام می‌پردازیم:

نورپردازی فضای داخلی ساختمان

نورپردازی موفق درفضای داخلی یا نمای بیرونی یک ساختمان شامل بهره‌گیری از منبع مصنوعی نور مانند لامپ‌ها و چراغ‌ها و همچنین نور طبیعی خورشید است. اگر در نورپردازی ساختمان دسترسی به نور طبیعی از طریق بازشوهایی مانند پنجره‌ها یا نورگیرهای سقفی دسترسی دارید می‌توانید از آن به عنوان منبع اصلی نور و نقطه قوت طراحی استفاده کنید.

اما اگر این امکان برایتان مهیا نیست به بهترین شکل می‌توانید از نور مصنوعی و جلوه فوق‌العاده‌اش در هر بخش از فضای داخلی استفاده کنید، حتی با نورپردازی اصولی و تا‌ٔکیدی شما می‌توانید به یک فضای کم اهمیت جلوه‌ایی متفاوت و چشم‌نواز ببخشید.

کیفیت نورپردازی در ساختمان

کیفیت نورپردازی به دو دسته سخت و نرم تقسیم می‌شود. این خصوصیت باعث تأکید یا یکنواخت شدن دید در محیط داخلی می‌شود. دسته بندی نور بر اساس کیفیت به شرح زیر است:

  1.  نورپردازی سخت: منظور از این واژه استفاده از نوری برای تأکید و شدت دار است و نور خورشید در این دسته‌بندی قرار می‌گیرد. در نورپردازی سخت سایه‌ها به وضوح مشخص هستند و بر بافت‌ها تأکید می‌شود.
  2.  نورپردازی نرم: در این حالت از نورپردازی ساختمان شدت نور به نسبت نورپردازی سخت، نرم‌تر و ملایم‌تر می‌شود. این نورپردازی با خطوط و بافت‌هایی نرم‌تر و درعین حال پخش شوندگی بیشتر نور و تضاد ملایم بین نور و سایه به چشم می‌خورد.

اجرای نورپردازی

در فضای داخلی ساختمان‌ها نسبت به کاربری و جزییات طراحی نحوه اجراء متفاوت خواهد بود. نورپردازی ساختمان به دو صورت انجام می‌شود. اولین حالت برای ایجاد نور کلی در فضاهای مختلف فضا است.

اگر بخواهیم در مورد نورپردازی فضای داخلی ساختمان مسکونی صحبت کنیم یک مورد تأمین نور داخلی در بخش‌های مختلف خانه مانند پذیرایی، نشیمن، آشپزخانه، راهروها، بخش‌های خصوصی خانه مانند اتاق خواب‌ها و حتی سرویس بهداشتی، واکینگ کلوزت، استخر و باشگاه خانگی انجام می‌شود.

این نورپردازی که صرفاً برای دید در فضای داخلی انجام می‌شود توسط لوسترها، هالوژن‌ها و چراغ‌های دیوارکوب انجام می‌شود. در نورپردازی ساختمان برای بهره‌مندی از نورهای متمرکز یا یکنواخت می‌توانید از چراغ‌های متنوعی به شکل‌های هندسی متنوع به صورت نقطه‌ایی موضعی و سبک‌های مدرن و کلاسیک و رنگ‌های متفاوت استفاده می‌شود.

نورپردازی سقف

نورپردازی در سقف در درجه اول به جهت روشنایی فضای داخلی انجام می‌شود و روش‌های مختلفی دارد. در چنین فضایی از انواع لوسترهای سقفی یا آویزی، لامپ‌های نقطه‌ایی و هالوژن‌ها و لامپ‌های شلنگی می‌توان استفاده کرد. اینکه در نورپردازی خلاقیت و ایده‌های نو داشته باشید بسیار مهم است.

نورپردازی اصولی سقف در قسمت نشیمن و پذیرایی بسته به مدل چیدمان و رنگ دکوراسیون می‌تواند تأثیر بسیار مثبتی بر زیبایی فضای داخلی منزل داشته باشد. در نورپردازی سقف باید به اندازه فضایی که در سقف و همچنیین انعکاس آن بر سالن دارید توجه داشته باشید.

نورپردازی در آشپزخانه

آشپزخانه قلب تپنده خانه است و نیاز به فضایی شیک در عین حال قابل استفاده و راحت دارد. برای فضای آشپزخانه می‌توان از لامپ‌هایی با تمرکز بر روی کانتر یا نورپردازی در قسمت کابینت یا قسمت‌های داخلی آن به جای استفاده از لوستر بهره برد.

در قسمت کابینت‌ها از نورپردازی با تابش از پایین یا تابش از بالا استفاده کرد، نورپردازی در این فضا باعث جلوه میزان فضای آشپزخانه و سبک دکوراسیون آشپزخانه در نورپردازی آن نقش مهمی دارد. در آشپزخانه اصولاً نورهای توکار برای جلوگیری از کثیفی و چرب شدن در فضای آشپزخانه مناسب‌ترین انتخاب هستند.

در ادامه شما را به خواندن مقاله نورپردازی آشپزخانه در رابین هوم دعوت می‌کنیم.

نورپردازی اتاق خواب

در فضای اتاق خواب با توجه به اینکه اتاق صرفاً به عنوان خواب استفاده می‌شود و اتاقی برای بزرگسالان است یا کودک یا نوجوان می‌تواند متفاوت و منحصر به فرد طراحی شود.

اتاق خواب کودکان با نحوه نورپردازی می‌تواند باعث آرامش کودک در فضا و خواب راحت و حس امنیت شود. در فضایی که برای بزرگسالان طراحی می‌شود با توجه به دکوراسیون و رنگ فضا نورپردازی انجام می‌شود. در کنار تخت می‌توان از دیوارکوب و جلوی میز آرایش از نور خطی استفاده کرد همچنین در قسمت پاتختی ها می‌توان از لوسترهای رومیزی یا ایستاده استفاده کرد.

نورپردازی راهروها

در قسمت راهروها نسبت از ورودی به پذیرایی یا نشیمن یا راهروهای منتهی به اتاق‌ها یا آشپزخانه می‌توانید از نورهای تابش از بالا یا تابش از پایین یا از هر دو جهت به صورت خطی یکنواخت استفاده کرد. عرض راهرو و رنگ دیوارها و نوع کفپوشی که استفاده می‌شود در نورپردازی راهرو مؤثر است.

کیفیت نورپردازی در ساختمان

کیفیت نورپردازی به دو دسته سخت و نرم تقسیم می‌شود. این خصوصیت باعث تأکید یا یکنواخت شدن دید در محیط داخلی می‌شود. دسته بندی نور بر اساس کیفیت به شرح زیر است:

  1.  نورپردازی سخت: منظور از این واژه استفاده از نوری برای تأکید و شدت دار است و نور خورشید در این دسته‌بندی قرار می‌گیرد. در نورپردازی سخت سایه‌ها به وضوح مشخص هستند و بر بافت‌ها تأکید می‌شود.
  2.  نورپردازی نرم: در این حالت از نورپردازی ساختمان شدت نور به نسبت نورپردازی سخت، نرم‌تر و ملایم‌تر می‌شود. این نورپردازی با خطوط و بافت‌هایی نرم‌تر و درعین حال پخش شوندگی بیشتر نور و تضاد ملایم بین نور و سایه به چشم می‌خورد.

مسیرهای نورپردازی ساختمان

جهت‌های مختلف نورپردازی جلوه‌‎‌های متفاوتی به فضا داخلی ساختمان یا نمای یک ساختمان  می‌دهند، از این رو مسیرهای نورپردازی در طراحی داخلی کاملاً مؤثر هستند. این مسیرها عبارتند از:

  1. نور جلویی
  2. نور پشتی
  3. تابش نور از پایین
  4. تابش نور از بالا

برای برآورد هزینه نورپردازی، مشاوره‌تان هستیم


برآورد هزینه (آنلاین)

نور پردازی فضای خارجی ساختمان

ساختمان ها همان قدر که در طول روز خوب دیده می شوند نیاز دارند که در شب هم همانقدر زیبا به نظر آیند. وظیفه زیبایی و معرفی ساختمان را نورپردازی بر عهده دارد. نورپردازی قسمت مهمی از شکوه ساختمان می باشد که بهتر است به طور همزمان با طراحی ساختمان مدنظر قرار گیرد تا نورپردازی ساختمان تابع سبک و روح ساختمان و فضای اطراف گردد. نورپردازی بخشی از هویت ساختمان می باشد که با حجم و بدنه و نمای ساختمان یک پیکر را می سازند و هرکدام یکدگر را تکمیل می‌کنند.

نورپردازی مدرن و هوشمند

ورود تکنولوژی به صنعت نورپردازی نمای ساختمان ها تحول بزرگی در زمینه نورپردازی به وجود آورده است.استفاده از نورپردازی مدرن وهوشمند به خلاقانه تر شدن و همچنین به ارتقا کیفیت نمای ساختمان ها در شب  کمک به سزایی می کند.

در تکنولوژی نورپردازی مدرن مصرف برق بسیار پایین تر و طول عمر بالاتری نسبت به نورپردازی سنتی و قدیمی دارد. با استفاده از نورپردازی مدرن و هوشمند و با بهره گیری بهینه از جدیدترین فناوری نورپردازی برای یک ساختمان می توان آن را به یک جاذبه توریستی در شب تبدیل کرد.

قابلیت های نورپردازی مدرن و هوشمند

ازقابلیت های نورپردازی هوشمند و مدرن می توان به قابلیت برنامه ریزی آن اشاره کرد. که در هر لحظه نمای جدیدی را به بیننده نمایش می دهد.با نورپردازی مدرن و استفاده از نورهای رنگی در نمای ساختمان  که معرف شکوه و زیبایی ساختمان در شب می شود توجه ناظران زیادی را به خود جلب میکند.

استفاده درست از عناصر نورپردازی مدرن وهوشمند میتواند به عنوان عناصر معماری در روشنایی روز نیز کارایی داشته باشند، با بهره گیری از سیستم نورپردازی مدرن و هوشمند میتوان ساختمان ها را وسیع تر از وضعیت فعلی خود به نمایش گذاشت.

نورپردازی ساختمان

کاربرد نورپردازی در معماری

استفاده از نورپردازی خلاقانه برای نشان دادن بخش‌هایی که از نظر معماری حائز اهمیت هستند، بسیار پرکاربرد مي باشد.

به خصوص در معماری مدرن که قصد دارد سادگی و زیبایی را در کنار هم به ما نشان دهد نقش نورپردازی پررنگ‌تر است.

معماری نور پردازی مناسب می‌تواند حرکت چشم بیننده را هدایت و کنترل کند و همین تاثیر بسیار زیادی در نتیجه نهایی کار شما خواهد داشت.

از سوی دیگر مکان‌هایی با کاربری‌های متفاوت نیاز به نورپردازی خاص خود را دارند.

به عنوان مثال در یک رستوران نورپردازی که برای قسمت آشپزخانه انتخاب می‌شود.